Wat is Organisatie Coaching

Coaching is een doelgericht, oplossingsgericht, vraaggestuurd gesprek om de ontwikkeling van de coachee te ondersteunen en hun doelen te bereiken. Organisatie Coaching is dan elke coaching die plaatsvindt binnen de context van organisaties – vaak rond leiderschap.

Net zoals het belangrijk is om te definiëren wat Organisatie Coaching is, is het belangrijk om te definiëren wat het niet is! Het is geen life coaching waarbij je met een persoon werkt aan zijn of haar persoonlijke doelen (gezondheid, fitheid, financiën, relaties, enz.).

Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen Organisatie Coaching en bedrijfscoaching (ook wel Business Coaching). Business Coaching richt zich op het bouwen van een bedrijf en is een term die vaak wordt gebruikt door consultants die een bedrijfseigenaar zullen adviseren over het bouwen van een succesvol bedrijf (let op: coaches geven geen advies).

Mensen praten ook vaak over coaching en mentoring als hetzelfde, terwijl ze in feite heel anders zijn. Mensen zoeken een mentor omdat ze meer ervaring hebben dan jij, en daarom wil je leren van hun ervaring om je te helpen ontwikkelen. Je zou verwachten dat een mentor zijn ervaring deelt en je soms wat advies geeft.

In een mentorrelatie zit de ervaring natuurlijk bij de mentor, in een coachingsrelatie zit het bij de coachee. Als coach is het NIET jouw taak om je ervaring aan het gesprek toe te voegen (hoewel je misschien relevante ervaring hebt om toe te voegen), je baan als coach ondersteunt je coachee om zich bewust te worden van hun ervaring en deze te gebruiken op manieren die hen zullen helpen om hun ontwikkelingsdoel te bereiken.

Bij Executive Coaching heeft de bedrijfssponsor vaak een betrokkenheid bij de coachingrelatie, al was het maar op een hoog niveau. Ze kunnen zelfs helpen om de coachingagenda te sturen en kunnen de te bespreken doelen beïnvloeden, op openlijke of subtiele manieren.

Ten slotte richt de Organisatie Coach zich op het coachen van de persoon binnen zijn of haar organisatiecontext, waarbij hij begrijpt dat het individu onderdeel is van een complex systeem dat bestaat uit andere mensen, bedrijfssystemen, processen, cultuur, gedrag, overtuigingen en waarden.